Камфорне масло: лікувальні властивості і застосування

Камфорне масло виробляється з кори та інших частин рослини, яке називають «камфорне дерево» і «камфорний лавр». На території Російської Федерації росте тільки на Кавказі. По всьому світу широке поширення камфорне дерево отримало в південному Китаї, Тайвані та Японії. В аптеках складно знайти чисте камфорне масло. На ринку є синтетичні аналоги розчину камфори, але вони не такі ефективні, як натуральне масло.

Опис

Камфорне масло є ефіром. З причини високої концентрованості у нього сильний і характерний запах. Розчин камфори виготовляється в двох кольорах — білий і коричневий. Для застосування в медицині і косметології підходить тільки перший варіант.

Камфорне масло славиться своїми очисними і ранозагоювальними властивостями. Ефір камфори застосовується у неврології, при запальних процесах в м’язах, в профілактичних заходах від пролежнів, при артриті, а також для позбавлення від інших захворювань. За допомогою рослинного компонента лікується кашель у дорослих і дітей, аритмія, бронхіт, застуда, а також цілий ряд різних хвороб.

У сфері косметології камфорне масло застосовується для лікування прищів і вугрової висипки, розгладження зморшок, для вирівнювання рельєфу шкіри, а також нормалізації її стану, якщо вона схильна до жирності.

За допомогою зазначеного засобу усуваються неприємні рубці. При догляді за віями і волоссям за допомогою камфорного масла їх стан значно поліпшується — локони зміцнюються, в результаті чого відбувається стимуляція їх зростання.

З-за свого багатого хімічного складу камфорне масло застосовується в якості очищаючого, омолоджуючого, знеболюючого, загоювального кошти. Нижче представлені найбільш поширені рецепти застосування ефіру.

Хімічний склад

Для масла характерний приємний присмак і сильний запах. Розчинити камфорне масло у воді дуже складно. Для його розчинення застосовуються жирні масла або медичний спирт. Якщо зберігати його у відкритому посуді, то воно зникне.

Хімічний склад камфорного масла:

  • Цинеоп;
  • Камфора;
  • Фелландрен;
  • Сафроп;
  • Лимонен.

В склад не входять вуглеводи, жири і білки. Отже, кількість калорій в позначеному розчині мінімальна і становить 0,1 кілокалорій.

Корисні властивості розчину камфори

Камфорне масло володіє особливими властивостями, що обумовлює його застосування для лікування різного роду захворювань. В першу чергу воно цінується за здатність повністю відновити функції організму дорослої людини чи дитини. У довгастому мозку камфора збуджує судиноруховий і дихальний центр, в результаті чого відбувається тонізація кровообігу і стимуляція функції дихання.

Читайте також:  Продукти, що знижують холестерин і очищають судини: список таблиця

До того моменту, як з’явилися сучасні апарати, за допомогою яких підтримуються дихальні процеси, велику роль мала камфора. Ефір вводили пацієнту при асфіксії. На сьогоднішній день камфорне масло застосовується в певних випадках. Наприклад, при наданні першої медичної допомоги.

Лікувальні властивості камфори:

  • Знімає біль (ревматизм, подагра, міалгія, артрит та інші захворювання);
  • Посилює кровотік;
  • Зменшує свербіж. Відбувається це через активізацію холодових рецепторів шкіри;
  • Полегшує дихання (бронхіт, епілепсія, астма та інші захворювання);
  • Покращує відходження мокротиння;
  • Знімає пухлину і набряклість;
  • Пригнічує агрегацію тромбоцитів. У результаті поліпшується мікроциркуляція крові;
  • Підсилює обмінні процеси в серцевому м’язі.

Щоб полегшити біль при опіках шкіри, укусах комах, камфорне масло застосовується зовнішньо.

Застосування камфорного масла

В основному камфорна олія широко застосовується для лікування зубного болю, кашлю, лімфовузлів. При вушної болю необхідно прикладати компреси з ефіру камфори. Крім медицини масло широкого застосовується і в косметології в якості відновлюючого засоби для волосся і шкіри, які потребують додаткового захисту, догляді або відновлення.

Камфорне масло застосовується для:

  • Зменшення рубців на шкірі, розгладження зморшок, вирівнювання поверхні шкіри;
  • Зменшення кількості пігментних плям на шкірі;
  • Нормалізації вироблення шкірного сала на обличчі;
  • Позбавлення від акне;
  • Стимулювання росту волосся, нігтів, вій і брів.

Також масло широко застосовується для масажів і компресів.

В медицині

Камфорним маслом можна вилікувати різного роду захворювання. Найчастіше масло використовується в чистому вигляді або для компресів і примочок. Розглянемо особливості лікування деяких недуг.

При лікуванні ревматизму хворому слід наповнити ванну теплою водою, а в неї додати одну чайну ложку камфорного масла. Тривалість процедури становить від двадцяти до тридцяти хвилин.

Позбутися від болю в суглобах допоможе компрес. Рекомендується застосовувати чисте масло і натуральну тканину, змочену в ньому. Накласти компрес на хворі частини тіла і закріпити поліетиленом. Носити компрес доцільно кілька годин.

При нежиті хворому слід змішати в двох рівних пропорціях рослинна і камфорне масло. При лікуванні нежиті ефір рекомендується закапати по черзі в обидві ніздрі по дві-три краплі.

При лікуванні гаймориту слід зробити коржик з камфори, меду і борошна, після чого прикласти її до гайморові пазухи.

Читайте також:  Як малина впливає на артеріальний тиск, підвищує або знижує, відгуки

Для загоєння ран та інших пошкоджень застосовуються примочки. Періодичність проведення процедур — по чотири рази на день на двадцять-тридцять хвилин.

Пролежні потрібно змастити камфорним маслом. Процедура повторюється 2 рази в день — вранці і ввечері. Також рекомендується застосовувати його до утворення пролежнів у якості профілактичного засобу.

Біль у вухах — ще одна проблема, з якою впорається камфорне масло. Однак закопувати його всередину не можна! Необхідно накласти, просочений в маслі, ватяну кульку на хвору сторону і закріпити його на всю ніч.

При надмірному перенапруження, стресу, втоми, непритомності або під час нападу слабкості потрібно дихати парами камфорного масла.

У косметології

У косметології в чистому вигляді камфорне масло використовується не часто. В основному застосовується у вигляді добавки при приготуванні різних масок для волосся і шкіри.

Одне з основних властивостей камфорного масла — стимуляція зростання, тому для вій і брів застосовується такий склад: одна столова ложка касторової олії, три-п’ять крапель камфорного. Інгредієнти змішуються і переливаються в чисту баночку з-під туші. Наносити суміш на вії і брови слід протягом одного місяця один раз в тиждень.

Для розгладження зморшок готується інший склад: одна столова ложка виноградних кісточок, олія розторопші, п’ять-шість крапель камфори. Суміш наноситься на шкіру шиї та обличчя, а зверху прикладається тканинна серветка. Тривалість процедури — 10-15 хвилин, а періодичність повторення — кілька разів на тиждень.

Щоб прибрати зморшки навколо очей, застосовується інший розчин. Для приготування суміші в рівних пропорціях беруть: виноградне, персикове і камфорне олії. Наноситься суміш щодня на двадцять хвилин, а потім змивається теплою водою.

Щоб звузити пори, позбутися від прищів і вугрів, зняти запалення, потрібно змішати одну чайну ложку кминного масла і три-п’ять крапель суміші камфори. Проблемні ділянки шкіри рекомендується обробляти щодня перед сном. Змивати нанесену суміш не потрібно. З ранку застосовується молочко для вмивання і очищення пір.

Для розгладження рубців за допомогою олії потрібен шматок тканини, просочений краплями камфорного масла. Його прикладають до рубця і замотують поліетиленом. Тривалість носіння компресу — півтора-два години. Періодичність повторення лікування — 2-3 рази в тиждень.

Читайте також:  Кавун: підвищує або знижує тиск, відгуки

Для волосся масло можна застосовувати в чистому вигляді — воно наноситься на кінчики після миття голови. А щоб зміцнити коріння можна приготувати одну з масок. Наприклад, змішати: яєчний жовток, 3 краплі камфорного олії та кілька крапель касторової. Суміш наноситься на волосся перед миттям голови. Далі необхідно обернути все поліетиленом і носити таку шапку протягом 30 хвилин. Після — волосся потрібно ретельно вимити шампунем. якщо ви використовуєте професійні косметичні маски для волосся, можете додати кілька крапель олії прямо в них. Це поліпшить ефект.

Протипоказання і побічні ефекти

Камфорне масло вважається безпечним, тому його можуть застосовувати для лікування або профілактики люди, не страждають алергічними реакціями на компоненти, що входять до складу. При наявності алергії, потрібно відмовитися від будь-яких рецептів, куди входить навіть крапля олії.

Заборонено також гріти розчин камфори в мікрохвильовій печі і застосовувати його всередину.

При вагітності і лактації камфорне масло застосовується тільки після попередньої консультації з лікарем.

При наявності наступних факторів рекомендується утриматися від вживання камфорного масла в будь-якому вигляді:

  • Епілепсія;
  • Захворювання печінки;
  • Дерматит і екзема;
  • Вік до 2-х років.